torstai 11. joulukuuta 2014

Suklaapuoti Hemgårdenissa tutustumassa...


...suklaan ihmeelliseen maailmaan. 

Olen nähnyt useita kertoja Hemgårdenin tuotteita (mm. Loftetissa, Minimanin Joulupuodissa), mutta en ole aiemmin maistellut niitä.


Tänään olimme pienen ryhmän kanssa tutustumassa tähän pieneen suklaapuotiin, jossa laatusuklaasta valmistetaan konvehteja.

Omistaja, Ken, kertoi meille todella kattavasti niin suklaan kuin Hemgårdenin historiasta sekä laadukkaan suklaan ominaisuuksista. Hemgården on perustettu Oravaisissa 90-luvun laman aikoihin, mutta yritys selvisi hyvin lama-ajasta.

Hemgårdenin valikoimiin kuuluu konvehdit, joiden raaka-aineina käytetään laadukasta suklaata sekä kotimaisia marjoja, raparperejä, omenamehuja..


Hemgårdenin vanhin ja tunnetuin tuote on Adlercreutz-kuulat, jotka on kehitelty aikoinaan Oravaisten historian perusteella. Myös itse Mick Jagger on mieltynyt kyseisiin kuuliin.

Hemgårdenin konvehti-paketeissa on oma, erilainen tyyli. Paketeista puuttuu kultaiset koristeet tai monimutkaiset paketit. Ulkoasun on suunnitellut sama graafikko, joten ulkoasu on yhtenevä kaikissa tuotteissa (paitsi Adlercreutzin kuulissa). 


Meille opetettiin myös, kuinka suklaatasting tapahtuu ja oli mielenkiintoista maistella erilaisia suklaatyyppejä valkoisesta suklaasta todella vahvaan ja tummaan suklaaseen. Ihan kuten viinitastingissa, suklaatastingissa huomioitiin suklaan ulkonäköä (kiiltävä pinta), tuoksua sekä ääntä, kun lohkaisee palan. Suklaan tulee antaa sulaa rauhassa suussa (vaikein vaihe maistelussa!).


Ensimmäisenä maistoimme miedointa eli valkosuklaata Toscano Whitea. Tiesitkö, että valkosuklaassa ei ole laisinkaan suklaata vaan se on tehty kaakaomassasta sekä sokerista ja maidosta?Seuraavaksi maistelimme Jivaraa, joka on 40% maitosuklaa (marketin suklaat ovat 30%). Ilmoitetut prosentit eivät aina kerro totuutta. Prosentti itsessään kertoo kaakaomassan ja sokerin suhteesta, mutta halvemmissa suklaissa massaan on lisätty myös muita rasvoja ja itse pavut ovat huonompi laatuisia eli vaikka marketin suklaa on 80%, voi itse kaakaomassan osuus olla huomattavasti vähemmän. Sitten olikin vuorossa tumma Noir Manjari (64%), jonka suklaapavut tulevat Madagascarilta. Tyypillistä on raikas, hedelmäinen maku. Itse pidin tästä suklaasta kovin, olisin voinut maistella toisenkin palan. Prosentit vain nousivat, kun maistelimme Cracindaa (67%) ja tämä suklaa mielestäni sopisi hyvin kahvin seuralaiseksi. Maku oli jotenki karvas. Maistelimme toista yhtä vahvaa Caraibe, jossa oli hedelmäinen tai liköörimäinen maku. Maistelimme myös maailmalla arvostusta niittänyttä Chuao-suklaata, joka on varsin arvokasta (5 gramman yksittäispakattu suklaa maksaa 1 e). Oma suosikkini näistä kaikista oli Venchi 75%, jossa oli mieto tuoksu. 
Maku oli pähkinäinen ja kinuskimainen. Tätä ostin mukaani joulun herkutteluhetkiin. Tarjolla oli myös Venchi 85%, joka oli kuiva. Punaviinin tai kahvin kera tämä voisi maistua hyvältä. 


Saimme maistella myös Hemgårdenin omia tuotteita, Adlercreutzin kuulia (rommirusina) sekä sesonkikonvehteja, jotka maistuivat piparkakuilta. Hemgården leipoo itse ensin piparkakkutaikinasta ison kakun, jonka he jauhavat ja käyttävät konvehteihin. Näitä kaikkia suklaita yhdistää se, että niitä riittää pala tai kaksi eikä ole tarpeellista vetää kaksin käsin 10-20 palaa. Ilta toi erittäin tervetullutta vaihtelua kotiäidin arkeen ja oli mukava palata kotiin jatkamaan arkisia touhuja. Suklaa kun aina tekee hyvää :)

Psst! Hemgårdenin tuotteita voit ostaa Vaasassa Loftetista, Minimanin ohessa olevasta Joulupuodista sekä Hemgårdenin tehtaalta, joka sijaitsee Postin talossa. Konvehteja myydään myös muualla esim. Helsinki-Vantaan lentokentällä. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista <3